Chroom VI wordt steeds vaker aangetroffen in onze werk- en leefomgeving. De toepassing van chroom-6 was de afgelopen 50 jaar verre van gestructureerd. Hierdoor is het onduidelijk waar het precies zit en hoe we hier het beste mee omgaan. Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat in kaart wordt gebracht waar het Chroom VI is toepgepast.

Chroom VI staat in de top 10 van de meest gevaarlijke stoffen. En is erg risicovol voor mens en milieu. En is geclassificeerd als carcinogeen, wat betekent dat het wordt gezien als een duidelijke oorzaak van kanker bij mensen.

Consumentenproducten die kleine hoeveelheden Chroom VI bevatten zijn bijvoorbeeld gemaakt van gechromeerd metaal (zoals kranen, knoppen). Daarom is het van belang consumenten bewust te maken van de mogelijke gevaren als zij zelf producten met chroom willen bewerken. Het is bijvoorbeeld verboden om bewerkt hout te verbranden. Daarnaast gaat het om producten waarin het Chroom VI als onzuiverheid aanwezig is of als conserveringsmiddel wordt gebruikt, zoals in cement en tijdens het looien van leer, of om hout te beschermen tegen verwering. In het onderzoek is ook gekeken naar een mogelijke blootstelling via voedsel, drinkwater en lucht. Voedsel bevat van nature zeer kleine hoeveelheden chroom-3, de minder schadelijke vorm van chroom. In water en lucht komen ook slechts kleine hoeveelheden voor.